Σμαράγδα Καρασιμοπούλου

Είμαι η Σμαράγδα Καρασιμοπούλου και είμαι δασκάλα στην Α’θμια εκπαίδευση εδώ και 15 χρόνια. Πριν από αυτό ήμουν οικονομολόγος με πτυχίο της ΝΟΕ /ΑΠΘ (1988-1993) αλλά αποφάσισα να αλλάξω καριέρα και δεν το μετάνιωσα ούτε λεπτό. Σπούδασα μετά από κατατακτήριες εξετάσεις στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΔΠΘ (2000-2003). Μετά το διορισμό μου έκανα μεταπτυχιακό στο ΤΕΦΑΑ /ΔΠΘ «Άσκηση και Ποιότητα Ζωής» (2006-2009) με κατεύθυνση «Παιδαγωγική και Δημιουργική Μάθηση». Αυτό ήταν και η πρώτη μου επαφή με το e-learning γιατί όλο το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με αυτό τον τρόπο.

Έλαβα το πτυχίο από το ετήσιο πρόγραμμα «Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2009-2010), κάτι που αποτελεί πολύτιμο εφόδιο στην καθημερινότητα μου τόσο για την επικοινωνία μου με τα παιδιά, όσο και με όλους του άλλους (συναδέλφους και γονείς). Το 2010 πήρα και τη πιστοποίηση στο β’ επίπεδο στα ΤΠΕ.

Στην δουλειά μου με τα παιδιά της μειονοτικής εκπαίδευσης που ήμουν για 5 χρόνια χρησιμοποίησα με έμφαση τα παραμύθια, την αγωγή υγείας και την εικαστική έκφραση με πληθώρα προγραμμάτων. Συνεργάστηκα με τα παιδικά χωριά ΣΟΣ όπου προσφέρω εθελοντικά εργασία. Έγραψα άρθρα για τις κοινωνικές δεξιότητες και την ανάγκη διδασκαλίας τους ειδικά στα παιδιά που είναι δίγλωσσα και ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (αθίγγανοι, μειονότητες), αλλά και αρκετά παραμύθια που δημοσιεύτηκαν με αυτά των μαθητών μου στο περιοδικό «Το παραμύθι».

Έχω πάρει και το ρόλο του εκπαιδευτή σε σεμινάριο Συναισθηματικής αγωγής της Α’θμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και σε σεμινάριο Παραδοσιακής Ζωής του ΚΠΕ Παρανεστίου και πιο συγκεκριμένα σε εργαστήριο αφήγησης λαϊκού παραμυθιού σε ενήλικες.

Είμαι μέλος της ομάδας αφήγησης λαϊκών παραμυθιών «Παραμυθοθράκες». Αφηγούμαστε παραμύθια εθελοντικά σε κάθε ευκαιρία, σε συλλόγους, σε γηροκομεία, σε σχολεία, σε γιορτές και πανηγύρια… Άλλωστε αυτή ήταν και πιο μεγάλη μου λαχτάρα όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τη ψηφιακή αφήγηση. Να συνδυάσω το παλιό και προφορικό με το πιο σύγχρονο και ηλεκτρονικά γραπτό. Και όχι μόνο να το μάθω εγώ αλλά να εμπνεύσω και τους μαθητές μου μέσα από αυτό. Και νομίζω πως γίνεται και μάλιστα με επιτυχία… για να ζήσουν οι δάσκαλοι καλά κι οι μαθητές μας καλύτερα!

Last modified: Tuesday, 3 January 2017, 10:47 PM